Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

         
extra-virgin olive oil (EVOO)

         

Ερμηνεία:

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ο χυμός του καρπού της ελιάς, ο οποίος έχει παραχθεί με μηχανικά και μόνο μέσα, χωρίς να έχει υποστεί καμία χημική επεξεργασία και είναι η ανώτερη ποιότητα ελαιολάδου

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (EVOO), από τη φύση του, προορίζεται να έχει μια πικρή γεύση λόγω των πράσινων ελιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του.

Το  Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου  όρισε ως εξαιρετικό, το  παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο έχει ελεύθερη οξύτητα όχι μεγαλύτερη από 0,8 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια.

Αυτή η μέτρηση αντιπροσωπεύει τη μέγιστη ποσότητα ελεύθερων λιπαρών οξέων που μπορεί να έχει το ελαιόλαδο.

Το  εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συνήθως έχει μια ιδιαίτερη πικρίλα. Αυτό είναι ένα από τα σημάδια της εξαιρετικής ποιότητ’άς του, διότι έχει  υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες.

 Αυτή η ποιότητα επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό λόγω της μεθόδου που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση του λαδιού από τις ελιές. Χρησιμοποιείται ψυχρή έκθλιψη, που σημαίνει ότι διατηρείται η θερμοκρασία κατά την έκθλιψη κάτω από 27 βαθμούς, καθώς εξάγεται  το λάδι, επιτρέποντάς του να διατηρήσει μια αφθονία πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες συμβάλλουν στην πικρή γεύση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.

Ο καρπός της ελιάς  περιέχει υψηλά επίπεδα λιπαρών οξέων (98-99% του συνολικού βάρους του εξαιρετικού  παρθένου ελαιολάδου, (EVOO) και χαμηλές ποσότητες (1-2%) φαινολικών (πολυφαινόλες), φυτοστερολών, τοκοφερόλων, και σκουαλενίου. Μεταξύ αυτών των μικροσυστατικών, τα φαινολικά είναι αυτά που δρουν ευεργετικά στην ατην  ανθρώπινη υγεία.

Η κατανάλωση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου (EVOO) έχει ευεργετική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, ειδικά για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και μεταβολικών διαταραχών.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Extra Virgin Olive Oil: Lesson from Nutrigenomics.De Santis S, Cariello M, Piccinin E, Sabbà C, Moschetta A.Nutrients. 2019 Sep 4;11(9):2085.

Extra Virgin Olive Oil and Cardiovascular Diseases: Benefits for Human Health. Nocella C, Cammisotto V, Fianchini L, D'Amico A, Novo M, Castellani V, Stefanini L, Violi F, Carnevale R.Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2018;18(1):4-13.

Extra virgin olive oil: More than a healthy fat.Yubero-Serrano EM, Lopez-Moreno J, Gomez-Delgado F, Lopez-Miranda J.Eur J Clin Nutr. 2019 Jul;72(Suppl 1):8-17. 



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Διατροφολογία: